la-Alba Iulia.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii albaiulienilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Alte știri

 

Județul Alba va avea un centru de management integrat al deșeurilor, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Peste o sută de milioane de lei se estimează că va costa construirea Centrului de management integrat al deșeurilor (depozit de deșeuri, stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică) de la Galda de Jos, unde vor fi transferate deșeurile colectate din toate localitățile județului Alba, investiție pentru care au prezentat oferte șase asocieri din țară și străinătate. 

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara, cea mai mare peșteră cu gheață din România, cu o vârstă de peste 3.000 de ani, este situată în Munții Apuseni pe raza județului Albă, la 16 km de comună Scărișoara de la care și-a luat numele și de care aparținea administrativ. În prezent aparține comunei Gârda de Sus.

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț, din județul Alba, este unul dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe din Transilvania, se pare că a fost construită înainte de 1377, de când este datată o pictură murală. După tradiție este ctitoria călugărilor Genadie și Romulus, din anul 1214.

Palatul Principilor

Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice și a Sălii Unirii din Alba Iulia, Palatul Principilor a fost inițial reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte, iar din secolul al XVI -le a devenit reședință a principilor Transilvaniei. Din 1542 și până în 1559 aici a locuit regina Isabella, iar în anii 1599 și 1600, timp de 11 luni palatul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Agricultura, meșteșugul, activitățile forestiere și turismul, posibile soluții pentru dezvoltarea Roșia Montană

Agricultura, meșteșugul, industria lemnului, activitățile forestiere și turismul sunt soluțiile pe care Asociația Arhitectură, Restaurare și Arheologie (ARA) le propune pentru dezvoltarea Roșiei Montane și zonei aferente, a declarat joi pentru AGERPRES Ștefan Bâlici, vicepreședinte al organizației.

Muzeul Avram Iancu Campeni

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, Muzeul "Avram Iancu" din localitatea Câmpeni, județul Alba, aflat pe strada Revoluției 1848, prezintă câteva momente importante din istoria Țării moților.

Restaurarea cărților vechi la Centrul Național de Conservare din Alba Iulia, între pasiune și artă

Mii de cărți și documente vechi, unele de secole, provenite din marile colecții ale bibliotecilor, muzeelor și cultelor din România, și nu numai, afectate atât de cercetări improprii, cât și de condiții precare de depozitare, au fost readuse la "viață" datorită muncii migăloase depuse, de aproape două decenii, de specialiștii Centrului Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi (CNCRCV) din Alba Iulia.

Sala Unirii din Alba Iulia poate fi comparată, prin simbolurile ei, cu Capitoliul SUA

Sala Unirii din Alba Iulia, clădirea în care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România și în care sunt expuse Documentele Unirii, poate fi comparată, prin simbolurile ei, cu Capitoliul Statelor Unite ale Americii, consideră directorul general adjunct al Muzeului Național al Unirii (MNU), Constantin Inel.

Muzeul Național al Unirii are în patrimoniu bunuri culturale unicat și de tezaur

Unul din cele mai importante obiective culturale și turistice din județul Alba, Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, a cunoscut în ultimii ani un trend ascendent al numărului de vizitatori, ajungând de la 75.000 în 2012 la 91.000 anul trecut, aceștia fiind atrași atât de valoarea exponatelor, cât și de activitățile de reenactment (reconstituire a unei scene) derulate de către MNU, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, Liviu Zgârciu.

Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, un simbol al unității naționale

Un simbol al municipiului Alba Iulia, dar mai ales al unității naționale, Catedrala Reîntregirii Neamului, în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronați ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand și Regina Maria, reprezintă o destinație obligatorie pentru orice vizitator care ajunge în Orașul Marii Uniri.

"Fântână a românismului", Blajul istoric a fost numit "Mica Romă" de către Eminescu

"Fântână a românismului", orașul Blaj, numit de Mihai Eminescu "Mica Romă", este o localitate în care aproape fiecare clădire din zona centrală amintește de faptul că "De aici a răsărit soarele românilor", după cum afirma Ion Heliade Rădulescu în 1843.

Județul Alba: scurt istoric

Străveche vatră românească, locuită neîntrerupt din Neolitic (vestigii descoperite la Câlnic, Daia Română, Pianu, Tărtăria, Petrești), cu urme de viață din Epoca Bronzului (Câlnic, Daia Română) și din Epoca fierului (Ciumbrud), teritoriu pe care astăzi se află județul Alba a cunoscut o dezvoltare continuă în timpul dacilor, care aveau la Piatra Craivii una dintre cele mai puternice cetăți (secolul al II-lea î.Hr.- secolul I d. Hr.).

Municipiul Sebeș

Municipiul Sebeș este situat în partea central-sudică a județului Alba, între Podișul Secașelor și dealurile piemontane ale Sebeșului, zonă în care se desfășoară o luncă largă terasată. Se află la o altitudine de 240 m și la 15 km de Alba Iulia, reședința de județ, fiind un nod rutier important, situat la intersecția drumurilor între Sibiu - Cluj-Napoca și Sibiu - Arad.

Municipiul Blaj

Municipiul Blaj este situat în vestul Podișului Târnavelor, în așa-zisul Podiș al Blajului, la confluența Târnavei Mari cu Târnava Mică și la 260 m altitudine. Așezat aproximativ în mijlocul țării, în județul Alba, Blajul se află la o distanță de 364 km de București și 103 km de Cluj-Napoca.

Municipiul Aiud

Municipiul Aiud este situat în județul Alba, în zona Dealurilor Aiudului, la 260 m altitudine, pe malul drept al Mureșului, la contactul Câmpiei Transilvaniei (la NE) cu Podișul Târnavelor (la SE) și cu Munții Apuseni (la V). Se află la 70 km de Cluj-Napoca și la 35 km de Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia, reședință de județ

Pe valea Mureșului, în zona de confluență cu râul Ampoi, la poalele sudice ale dealurilor Aiudului și la o altitudine medie de 235 m, se întinde reședința administrativă a județului Alba, municipiul Alba Iulia, cu 63.536 locuitori (la recensământul din 2011).

Județul Alba: prezentare

Județul Alba este situat în centrul României, în podișul Transilvaniei. Se învecinează cu județele Cluj și Mureș, la Nord, Sibiu la Est, Vâlcea la Sud, Hunedoara la Sud-Vest, Bihor și Arad, la Nord-Vest. 
Suprafața totală a județului reprezintă 2,6% din teritoriul țării, încadrându-se în categoria județelor de mărime mijlocie.

Cetatea Alba Carolina, cea mai bine conservată fortificație Vauban din Europa

Cea mai mare și mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, fortificația bastionară din Alba Iulia, în a cărei restaurare au fost investite în ultimii ani zeci de milioane de euro, oferă posibilitatea vizitatorilor 'efectuării unei călătorii în timp' și să 'respire aerul istoriei'.

Alba, "Țara Vinului" alb "premium"

Turismul oenologic cu infrastructura specifică poate reprezenta una dintre alternativele din oferta turistică a județului Alba, care dispune de un potențial vitivinicol foarte important, cu tradiții îndelungate.

Producția industrială a crescut cu 19,2% în județul Alba, în primele 2 luni

Producția industrială a județului Alba a crescut, în primele două luni ale acestui an, cu 19,2%, ritmul de creștere fiind cu circa 10% peste media la nivel național, de 9,4%, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Deputații au respins proiectul de lege privind Roșia Montană

Camera Deputaților a respins marți proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană.

Laboratoarele Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, reacreditate RENAR

Laboratoarele de analize medicale și de anatomie patologică ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au fost reacreditate RENAR, existând posibilitatea determinării unor analize complexe cum sunt markeri tumorali, respectiv efectuarea unui examen extemporaneu, ce presupune confirmarea intraoperator a unui diagnostic.

Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători UBB lângă Alba-Iulia

Un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.

Ceas solar vechi de peste 150 de ani, pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Un ceas solar vechi de peste un secol și jumătate, mai exact din 1851, funcționează încă la Alba Iulia, el fiind amplasat pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dinspre curtea interioară.

Așezământ social pentru vârstnicii din Alba Iulia, reabilitat și extins cu bani europeni

Un așezământ social din Alba Iulia, care adăpostește 32 de vârstnici, a fost reabilitat și extins cu încă un corp de clădire cu fonduri europene, în valoare de aproape patru milioane de lei, inaugurarea noului sediu având loc luni, în prezența arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, Irineu, și a primarului Mircea Hava. 

Procurorii DIICOT extind urmărirea penală împotriva lui Traian Berbeceanu pentru 4 infracțiuni

Fostul comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, s-a prezentat vineri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru a i se aduce la cunoștință că pe numele lui a fost extinsă urmărirea penală.

O serie de primării din Alba nu au demarat activitatea de inventariere a terenurilor, deși scadența e luna viitoare

Mai multe primării din județul Alba nu au inițiat, la aproape un an de la intrarea în vigoare a Legii 165/2013, activitatea de inventariere a terenurilor agricole și forestiere care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, în condițiile în care scadența este sfârșitul lunii viitoare. 

Control judiciar dispus în cazul șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan

În completarea informațiilor legate de dosarul mediatizat prin comunicatele 300/VIII/3 din 19 martie 2014 și 528/VIII/3 din 06 mai 2014, având ca obiect urmărirea penală față de MUREȘAN IOAN, procuror șef al DIICOT – ST Alba, MUNTEAN ALIN, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba și CEAN NICOLAIE, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, Biroul de informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Primul drapel al românilor stabiliți în America, expus la Muzeul Național al Unirii

Primul drapel al românilor plecați în America, în urmă cu peste un secol, o piesă extrem de valoroasă mai ales prin simbolurile ei, este expus timp de o lună la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a primit titlul Doctor Honoris Causa

Mitropolitul Ardealului și arhiepiscop al Sibiului, Laurențiu Streza, a primit, marți, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă, în semn de apreciere față de "roadele apostolatului său complex".

Municipiul Alba Iulia și-a îmbunătățit la "Ba1stabil" rating-ul Moody's

Alba Iulia, primul municipiu din România care a obținut, în toamna anului trecut, rating din partea agenției Moody's, a trecut de la "Ba1 negativ" la "Ba1 stabil", au anunțat, marți, autoritățile locale. "Moody's Investors Service a decis îmbunătățirea credit rating-ului municipiului Alba Iulia de la Ba1 negativ la Ba1 stabil", se arată într-un comunicat remis de către Primărie. 

Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii au avut mii de vizitatori în minivacanța de 1 Mai

Aproape 4.500 de turiști au vizitat în minivacanța prilejuită de 1 Mai Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii din Alba Iulia, care au fost deschise publicului și joi și vineri, precum și sâmbătă și duminică.

Alte știri: 2 1


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014